Piparjuurireseptejä

Pohjolassa piparjuuri on ollut perinteisesti kalaruokien mauste, esim. piparjuurihauki on ollut yleinen ruokalaji. Piparjuuri sopii myös kastikkeisiin, maustevoihin ja tuorejuustoihin. Kasvisruuista erityisesti punajuuriruuat ja kaalisalaatit sopivat piparjuurella maustettaviksi. Sitruuna ja sinappi käyvät hyvin yhteen piparjuuren kanssa. Piparjuuriraastetta voi levittää voileivän päälle tai siitä voi hauduttaa teetä. Piparjuurta ei pitäisi koskaan keittää, vaan se tulisi sekoittaa valmiiseen ruokaan.

Piparjuurilohi

600 – 800 g ruodoton kirjolohen filee
300 – 450 g ranskankermaa
4 dl ruokakermaa
100 – 150 g piparjuurta
suolaa
sitruunapippuria

Aseta filee uunivuokaan. Mausta filee suolalla ja sitruunapippurilla. Sekoita ruokakerma ja ranskankerma keskenään. Kuori ja raasta piparjuuri hienoksi raasteeksi ja ripottele fileen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kaada viimeiseksi kermasekoitus fileen päälle tasaisesti. Kermaseosta tulee olla reilusti, jotta filee eikä raaste pääse kuivumaan. Paista lohi uunin keskitasolla 175 asteessa 60 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi perunamuusin ja tuoreen salaatin kanssa.

Suomalainen piparjuuri on maultaan voimakkaampaa kuin keskieurooppalainen. Jos käytät keskieurooppalaista, lisää raasteen määrää.

Salaatinkastike/Dippikastike

2,5 dl Kreikkalaista/Turkkilaista jugurttia
(1/2 tl etikkaa)
5 tl sokeria
1-3 rkl piparjuuriraastetta (maun mukaan)
ripaus aromisuolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Valmis tarjoiltavaksi heti tai voit antaa kastikkeen maustua pari tuntia, jolloin piparjuuren maku voimistuu. Sopii myös käytettäväksi dippinä sekä lihan ja kalan kastikkeena.

Piparjuurimaustevoi

100 g voita
3 rkl raastettua piparjuurta
(ripaus suolaa)

Sekoita pehmeä voi ja vastaraastettu piparjuuri keskenään. Mausta halutessasi suolalla. Kaada seos leivinpaperin tai tuorekelmun päälle. Muotoile paperin/kelmun avulla seoksesta tanko ja kääri rullalle. Sulje rullan päät hyvin ja laita jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen. Tarjoa lämpimän leivän tai pihvin kanssa.

Piparjuuri-valkokastike

2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
5 dl maitoa
n. 100 g raastettua piparjuurta
suolaa
valkopippuria

Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot joukkoon ja sekoita hyvin. Lämmitä maito kiehuvaksi. Kaada lämmitetty maito hiljalleen jauhojen joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää viimeisenä piparjuuriraaste.